Šampaňské víno

Šampaňské víno je šumivé víno, které se vyrábí vyvoláním sekundární kvašení vína v lahvi, přičemž vzniká oxid uhličitý. Šumivé víno s označením Champagne se může vyrábět pouze v chráněném místě původu, a to ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Šampaňské se smí vyrábět pouze ze tří odrůd, jimiž je Pinot Noir, Meunier a Chardonnay.

Dom Pérignon Vintage Brut 2008 0,75l 12,5% GB
Dom Pérignon Vintage Brut 2008 0,75l 12,5% GB

Druhy šampaňského vína

Neročníkové šampaňské víno

Vína se před druhotným kvašením scelují z vín různých ročníků, odrůd a vinic. Výjimku tvoří specifická vína Blanc de Blancs (bílé z bílých), což znamená, že víno je vyrobeno pouze z odrůdy Chardonnay; Blanc de Noirs (bílé z černých), které je vyrobeno pouze z Pinotu Noir a/nebo Pinotu Meunier, a Cépage Meunier – pouze z Pinotu Meunier.

Ročníkové šampaňské víno

Ročníková vína mohou být směsi různých odrůd a vinic, podmínkou je, že pocházejí ze stejného roku. Pro výrobu těchto vín se používají ročníky výjimečných kvalit. Průměrně pouze tři ročníky z deseti mají dostatek slunce a tepla, aby z jejich vín mohlo být vyrobeno ročníkové šampaňské.

Rosé neboli růžové šampaňské víno může být jak ročníkové, tak neročníkové.

Rozdělení šumivých vín podle obsahu zbytkového cukru

Označení Obsah cukru
Brut nature je nižší než 3 g na 1 litr
Extra brut se pohybuje mezi 0 a 6 g na 1 litr.
Brut je nižší než 15 g na 1 litr.
Extra dry se pohybuje mezi 12 a 20 g na 1 litr.
Dry se pohybuje mezi 17 a 35 g na 1 litr.
Demi-sec se pohybuje mezi 33 a 50 g na 1 litr.
Doux je vyšší než 50 g na 1 litr.