Whiskey vs. whisky vs. bourbon: Jaký je rozdíl?

Jelikož si lidé velmi často rozdíl mezi bourbonem a whiskey potažmo whisky pletou, rozhodli jsme se pro Vás připravit tento článek, který by Vám měl pomoci s tím, abyste těmto pojmům jednou provždy rozuměli.

Vyberte si tu Vaši whisk(e)y 😉

Je správně whiskey nebo whisky?

Odpověď na tuto otázku je jednoduchá, záleží čistě na tom, co preferujete, protože obojí je ve výsledku správně. Americké a irské značky budou nejčastěji používat hláskování „Whiskey“, zatímco Skotsko, Kanada a velká část EU mají tendenci používat hláskování „Whisky“.
A nyní se podíváme na to, jaký hlavní rozdíl je mezi whiskey a bourbonem. Pro začátek můžeme zjednodušeně říci, že veškerý bourbon je technicky vzato whiskey, ale ne všechna whiskey je bourbon. Tak jak to tedy vlastně je?

Whiskey je tmavý destilát vyrobený z fermentovaných zrn, jako je žito, kukuřice, pšenice a ječmen. Je to zastřešující termín pro tuto klasifikaci lihovin. Bourbon je druh whiskey, ale přichází s různými rozdíly a pravidly. Aby byla whiskey klasifikována jako bourbon, musí být vyrobena z nejméně 51% kukuřice, musí být vyrobena ve Spojených státech (mimo whisky, která se vyrábí ve Skotsku nebo Irsku), musí zrát v nových sudech z amerického bílého dubu s ožehnutým vnitřkem a hotový výrobek musí mít nejméně 80% alkoholu.

Chutná bourbon jinak než whiskey a co je popřípadě lepší?

Bourbon má chuť trochu sladší, jemnější chuť než whiskey, s tóny karamelu a vanilky. Je to proto, že je vždy vyroben z větší části z kukuřice, která je přirozeně docela sladká. Whiskey se může lišit v chuti v závislosti na tom, jak dlouho zrála, odkud pochází a jak byla vyrobena, může se pohybovat od dubové, suché až po plnou karamelovou chuť. Rozhodně nemůžete šlápnout vedle, ať už si vyberete jakoukoliv. Jak bourbon, tak whiskey jsou vynikající a ani jeden není lepší než druhý, takže ochutnejte a jděte za tím, čemu dáváte přednost.

A rozdíl mezi bourbonem a skotskou whisky?

Bourbon se vyrábí z kukuřičné kaše ve Spojených státech. Skotská whisky se vyrábí ze sladového ječmene a oproti bourbonu, který nemá stanovenou minimální dobu zrání, skotská musí zrát minimálně tři roky v dubových sudech, jak dává přímo skotská legislativa.
Pokud s whisk(e)y teprve začínáte, určitě doporučujeme vyzkoušet různé druhy a rozhodnout se, která vám víc sedne. Druhů tohoto ikonického alkoholu je mnoho, můžete se podívat i na naši nabídku, kde určitě objevíte takovou, která Vás učaruje nejvíce. Pak už se jen stačí rozhodnout, zda ji chcete s ledem nebo bez. Na zdraví!