Mojito a jak jej připravit?

Mojito je tradiční kubánský koktejl. Většina lidí napříč lety dokáže identifikovat, z čeho se mojito skládá, víte ale, jak jej správně připravit a jak samotný koktejl či jeho název vznikl? Historii má totiž velmi zajímavou, tak se na ní pojďme společně podívat.

Jak nápoj vznikl?

Existuje několik příběhů o původu tohoto klasického nápoje a tak není zcela jasné, jak to doopravdy bylo. Jeden příběh vypráví o siru Francisi Drakeovi. Francis Drake byl jedním ze skupiny korzáru královny Alžběty I., kteří měli dobýt španělská města a zmocnit se jejich bohatství. Nicméně téměř půlka posádky jeho lodi onemocněla úplavicí a kurdějemi. Věřili, že v Havaně najdou léky. Když se sir Francis Drake vrátil z města, přinesl s sebou takzvaný Aguardient de Cana, což je surová forma rumu, limetku, šťávu z cukrové třtiny a mátu. Když byly všechny ingredience smíchány dohromady, zrodil se tento léčivý nápoj, i když se původně jmenoval El Draque.
Někteří však připisují zásluhy africkým otrokům, kteří byli převezeni na Kubu, aby pracovali na polích s cukrovou třtinou. Měli přístup k “guarapu”, což byl název, který používali pro šťávu z cukrové třtiny. Jejich verze ale neobsahovala limetkovou šťávu.
Neshoda panuje dokonce i v tom, odkud pochází název. Někteří věří, že pochází ze slova “mojadito”, což je španělský výraz pro „trochu mokré“ nebo “mojado”, což jednoduše znamená „mokrý“, někdo naopak tvrdí že vznikl z afrického slova “mojo”, což znamená „umístit malé kouzlo“ kvůli léčivé hodnotě tohoto nápoje.

Co budeme potřebovat na přípravu mojita?

Výroba mojita vyžaduje jeden speciálních nástroj, konkrétně muddler. Tento barmanský nástroj se používá k drcení čerstvých bylin a ovoce, aby pomohl uvolnit jejich chuť. Pokud ho doma nemáte, použijte místo toho konec vařečky.

Mojito recept:

Příprava není tolik složitá.
Budeme potřebovat:

10 čerstvých lístků máty
1 střední limetku, nakrájenou na 3 díly
2 lžíce třtinového cukru
1 sklenici ledu
100 ml bílého rumu Bacardi
½ sklenice sody

Koupit Bacardi Carta Blanca 1l 37,5%

Příprava krok po kroku:
1. krok: Do pevné sklenice vložte lístky máty a jeden díl limetky. Použijte muddler a rozdrťte, abyste uvolnili mátové oleje a limetkovou šťávu.

2. krok: Přidejte zbylé díly limetky a 2 lžíce cukru a znovu promíchejte, aby se uvolnila limetková šťáva. Naplňte sklenici téměř po okraj ledem.

3. krok: Nalijte rum a sklenici doplňte sodou.

4. krok: Promíchejte, dle chuti lze přidat i více cukru.

Na zdraví!