Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%

Ron Zacapa Centenario je rum vyráběný z panenského sirupu, nikoliv z melasy, jak je možná zvykem. Zraje mezi 6-23 lety ve vybraných sudech v guatemalských horách, ve kterých dříve zrála robustní americká whisky a ušlechtilá vína Pedro Ximénez, čímž vzniká hladký a vyvážený rum v téměř nebeské výšce 2 300 metrů nad mořem. Zraje způsobem blendování zvaným „Sistema Solera“.

Koupit Ron Zacapa Centenario 23y 1l 40%

Solera označuje soubor rumů, který byl použit při výrobě výsledného rumu, kdy je výsledný rum směsí stáří, přičemž se ale průměrné stáří postupně zvyšuje, protože proces pokračuje ještě mnoho dalších let. Jedná se o vrstvení sudů na sebe, kdy ve spodních sudech je nejstarší a na vrchu nejmladší rum. Rumy se poté při výsledném blendingu míchají, na etiketě je nejčastěji označen nejstarší rum.

Ron Zacapa Centenario má jemný a sladký začátek s vůní karamelu, vanilky a kakaa. Pokračují sherry tóny karamelizovaných pražených para ořechů a opečených lískových oříšků, završené banánem a sušeným ananasem. Chuť je komplexní počínaje hloubkou sušeného ovoce a meruněk přes pikantní dub, muškátový oříšek, a tabák s tóny kávy, vyvážené pikantním nádechem skořice a zázvoru.

Mnohými je tento rum považován za vůbec ten nejlepší na světě, což jen potvrzují zlaté medaile z dlouhých řad soutěží. Nejlépe si ho vychutnáte neředěný, případně také ve svém oblíbeném tmavém koktejlu.

Výrobce / značka: Zacapa
Země: Guatemala
Země lahvování: Guatemala
Destilerie: Industrias Licoreras de Guatemala
Obsah alkoholu %: 40
Styl zrání: Tropické
Barva: Tmavě mahagonová
Styl: Dark, Solera
Doba zrání: 23 let
Zrání / typ sudu: Bourbon, Sherry Cask
Objem: 1 lAroma: Dřevo, Sušené ovoce, Vanilka, Koření
Chuť: Dřevo, Karamel, Vanilka, Koření, Sušené ovoce