Cachaça

Co je to Cachaça a jak se to vůbec čte? Tuto otázku jste si jistě nyní položili, ale nebojte, vše si společně vysvětlíme.
Cachaça, čtěte “kašasa” je lihovina, která je vyrobená z cukrové třtiny, konkrétně tedy z fermentované šťávy z čerstvě vylisované cukrové třtiny. Díky široké škále chutí, od lehké a hladké až po robustní a aromatickou, si ji můžete vychutnat v mnoha koktejlech a je ideálním základem mnoha exotických nápojů. Pokud chcete vědět odkud tento destilát pochází a jaký je proces jeho výroby, určitě čtěte dále.

Vyberte si svou Cachaçu

Odkud detilát pochází?

Cachaça je jednou z nejstarších forem destilovaných alkoholických nápojů a po staletí se vyrábí v Brazílii. Vynalezli jej portugalští osadníci v zemi. Cachaça je v některých částech Brazílie známá také jako Aguardente, Pinga nebo Caninha. Je důležitou součástí brazilské kultury a používá se při výrobě národního nápoje Caipirinha, což je zjednodušeně takové brazilské Mojito.

Jak se Cachaça vyrábí?

Vyrábí se tradičně destilací fermentované šťávy z cukrové třtiny pomocí destilačních přístrojů z mědi. Fermentační proces je urychlen použitím specifického typu kvasinek, které propůjčují specifické chuťové vlastnosti. Jakmile je směs destilována, může zrát v dřevěných sudech po dobu až tří let, aby získala co jemnější chuť. Výsledkem je lihovina s obsahem alkoholu mezi 37,5 % a 54 %, v závislosti na produktu. Proces stárnutí také zesvětlí její barvu a změní ji z čiré tekutiny na nažloutlý odstín.

Výrobní proces se v průběhu staletí výrazně nezměnil a kvalita konečného produktu do značné míry závisí na dovednostech master blendera. Cachaça může být také ochucena ovocem nebo kořením pro vytvoření jedinečného chuťového profilu. Chuť se může pohybovat od sladké až po ostrou v závislosti na fermentaci, zrání a typu použitých kvasnic.

Díky své chuti a jedinečnému výrobnímu procesu se Cachaça stala oslavovanou lihovinou v mnoha zemích mimo Brazílii, zejména v Evropě a Spojených státech. Stává se stále populárnější v míchaných nápojích a je často považována za „národní nápoj Brazílie“.

Příklady koktejlů:

  • Mezi oblíbené příklady koktejlů z Cachaçy patří klasická Caipirinha, jak jsme již jednou zmínili. Caipirinha se vyrábí rozmačkáním klínků limetky a cukrové třtiny ve vysoké sklenici, možná proto připomíná nám velmi známé Mojito. Nedává se do ní ale máta a místo bílého rumu se přidává rovnoměrným mícháním právě Cachaça. 
  • Dalším oblíbeným nápojem je Batida, která je podobná Caipirinze, ale obsahuje také kokosové mléko, kondenzované mléko a někdy kokosovou smetanu.
  • Combiero se také řadí mezi velmi oblíbený nápoj. Ten se naopak vyrábí z Cachaçy, limetky, cukru a sody.

Celkově je to všestranný nápoj, který se dobře hodí do mnoha různých koktejlových receptů. Je oblíbený mezi nadšenci řemeslných koktejlů a rychle se stává základem v barech po téměř celém světě.

A kdy ochutnáte Cachaçu také Vy?