Co je to vlastně gin? A jak se vyrábí?

Ginu se prostě nelze nabažit a je to zcela pochopitelné, není nic lepšího než chuť svěžího a dobře namíchaného Gin & Tonicu. Může se to zdát jako moderní trend, ale láska, kterou lidé mají pro gin není žádný výstřelek. Jeho popularita sahá do dávné historie, tento průhledný likér je tu déle, než jste si možná představovali. Pojďme si ale gin představit hezky od začátku.

Co je to gin?

Gin je lahodný, i když mírně hořký destilát, který je zpravidla vyroben z kaše obilných zrn, obvykle kukuřice, žita, ječmene a pšenice, jeho chuť se poté získává přidáním rostlin. Nejvíce známý je pro jeho borovicovou chuť to díky jeho hlavní složce, což jsou jalovcové bobule. Existuje celá řada stylů, od slavných londýnských suchých ginů až po moderní giny.
Degustační poznámky se po celém světě velmi liší, různé země, společnosti a značky používají mírně odlišné přístupy a širokou škálu ingrediencí, bylin, koření, rostlin a chutí, aby byl jejich nápoj jedinečný.

Odkud gin pochází?

Gin je dnes tak úzce spojený s Anglií, že by Vás možná ani nenapadlo, že jeho kořeny mohou být i jinde. O tom, kde je jeho pravý původ se dodnes spekuluje, určitě najdete spoustu článků se spoustou různých teorií. Nejčastěji se ale objevují příběhy z oblasti Nizozemí či Itálie.
První příběh vypráví o tom, že ho v roce 1650 vytvořil Franciscus Sylvius (vlastním jménem Franciscus de la Boë), holandský lékař a vědec, který byl jedním z prvních zastánců teorie krevního oběhu v Nizozemí. Jeho původním záměrem bylo vyrobit elixír, který by očistil krev a na to se nejlépe hodí právě jalovcové bobule. A tak redestilováním žitné pálenky s bobulemi jalovce a dalšími bylinami a vznikl unikátní lék.
Druhá varianta vypráví příběh, kde figurují benediktinští mniši ze Salerna v Itálii, kteří již v 11. století, tedy několik let předtím, než se vůbec Franciscus Sylvius narodil, destilovali lihoviny z jalovcových bobulí, které rostly v hojnosti v blízkých kopcích, jako lék na širokou škálu nemocí včetně poruchy trávení a pro léčbu žaludečních potíží, ledvin a jater.
Angličané se k ginu dostali údajně díky vojákům nizozemské armády, více se dozvíte v článku o Gin & Tonicu, odkaz níže.

Gin & Tonic a jak jej připravit?

Jak se gin destiluje dnes?

Metod výroby existuje celá řada bez ohledu na styl a chuťový profil. Velmi často se také kombinují. My Vám představíme ty nejčastější.

Nejčastější a také nejlevnější metoda je macerace, nebo chcete-li cold compounding. Rostliny, jako je jalovec, koriandr, citrusové kůry, kořen anděliky a další jsou po určitou dobu, až 48 hodin namočeny v silném alkoholu. Poté, co byly rostliny ponořeny do silného alkoholu je přístroj zahříván. Alkohol a sloučeniny extrahované z rostlin se přenesou jako pára do kondenzátoru, který jednoduše ochladí plyn. Typickým příkladem výsledného ginu je Beefeater.

Koupit Beefeater

 

Méně častým způsobem je šetrné louhování s využitím páry. Místo toho, aby se rostlinné látky namáčely v silném alkoholu, jako je tomu při maceraci, jsou botanické látky zavěšeny do nádoby nad alkohol v destilačním přístroji, tedy se nedotýká žádné kapaliny. Tento přístroj se zahřeje a alkoholová pára projde rostlinami, extrahuje určitou chuť, než je odeslána do kondenzátoru, aby byla ochlazena zpět do kapaliny. To je metoda, kterou používá Bombay Sapphire.

Koupit Bombay Sapphire

Jak pít gin?

I když neexistují žádná skutečná pravidla, jak pít gin, zde je ale několik tipů pro pití ginu, které zlepší váš celkový prožitek a pomohou Vám si zamilovat tento destilát ještě více než dosud. Když gin ochutnáváte různými způsoby, zjistíte, že se jedná o rafinovaný nápoj s dostatečnou rozmanitostí pro jakýkoliv typ večera. Ať už máte rádi gin čistý nebo v koktejlu, tento kousek Vám dává možnost vychutnat si jeho plnou chuť a všestrannost.

Zde je pár osvědčených drinků.
Gin & tonic
Tento nápoj je zdaleka tou nejběžnější variantou. Jak je z názvu zřejmé, je vyroben pouze z ginu, tonikové vody a popřípadě ledu. Na našich stránkách již máme článek o tom, jak si tento drink připravit z pohodlí svého domova, dostanete se na nej skrz odkaz výše .

Gin a zázvorové pivo
Gin a zázvorové pivo, jednoduše nádherná a hřejivá chuť. Je to jeden z nejrychlejších způsobů, jak si gin vychutnat. Je fantastický pro chladnější noc venku s přáteli.

Gin a soda
Pokud hledáte odlehčenou verzi alkoholického nápoje, gin se sodou je pro Vás jasnou volbou. Snížíte curky ve Vašem nápoji a tím i pár kalorií.

Martini
Jedná se o kombinaci ginu a vermutu, je to vynikající volba pro ty, kteří chtějí vyzkoušenou polosuchý short drink. Servíruje se s olivou nabodnutou na jehle, lze také podávat například s citronem.

Negroni
Negroni je ideálním koktejlem pro ty, co milují ovoce a přesto si nepotrpí na sladké chutě. Vermut i bitter jsou příjemně sladce nahořklé, gin přidává bylinné noty a výsledkem je velmi osvěžující nápoj.

Gin a Cola
Míchání ginu a Coly je poměrně běžné. Jedná se o sladký a osvěžující drink, je ale potřeba tyto dvě ingredience správně odhadnout, směs musí být tak akorát.

Přejeme Vám, ať si svůj koktejl v klidu vychutnáte.