Merlot

Merlot, pocházející z regionu Bordeaux ve Francii, je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších červených vín na světě. Tato odrůda se vyznačuje hladkou chutí se střední tříslovinou, díky čemuž je vysoce pitelné. Zajímavostí je, že název Merlot vznikl z francouzského “merle”, což označuje ptáka kosa.

Jedná se tedy o francouzské víno, které je blízce příbuzné odrůdě Cabernet Sauvignon. Svědčí mu teplé podnebí, proto se také hojně pěstuje například v Chile nebo Argentině. Na území České republiky se naopak nejlépe pěstuje na Mikulovsku, Slovácku nebo Velkopavlovicku. Merlot má typicky bohaté aroma lesního ovoce, třešní, švestek nebo také čokolády stejně jako často slabé květinové tóny a koření. Na patře je obvykle šťavnatý, se středním tělem, pevnými tříslovinami a mírnou kyselinkou.

Merlot se často používá ke zjemnění nebo zakulacení jiných odrůd. Ve směsi s Cabernet Sauvignon poskytuje Merlot pružné třísloviny a hladkou, zaoblenou chuť. Merlot se také někdy mísí se Syrah, Cabernet Franc, Malbec nebo Petit Verdot.

Pokud jde o párování jídla, toto víno je všestranné. Můžete jej spárovat s různými pokrmy, od krémových těstovin až po grilovaná masa a zeleninu. Merlot se hodí k rajčatovým omáčkám, houbám a restované kořenové zelenině. Pokud hledáte bohatší párování jídla, zvažte spojení Merlotu se steakem nebo kachnou.

Od jasných a světlých až po hluboké a tmavé, vína Merlot nabízejí spektrum chutí a vůní, které vytvářejí příjemně komplexní a zajímavý zážitek z pití. Užijte si tuto odrůdu červeného vína s přáteli a rodinou při Vašem příštím setkání!

Klikněte na odkaz níže a vyberte si z českých i světových vín odrůdy Merlot.

Vína odrůdy Merlot