Jak na správné párování vína s jídlem?

Výběr vhodného vína k různým chodům může být pro některé opravdovým oříškem, který lze jen těžko rozlousknout. I přesto, že na internetu koluje nespočet různých článků na toto téma, my jsme se rozhodli sestavit co nejjednoduššího a nejefektivnějšího průvodce, se kterým budete vždy v obraze. Na úvod si představíme pár osvědčených tipů a triků, poté se společně podíváme trochu více na konkrétní pokrmy a k nim náležitá vína. Tak pojďme na to!

7 základních a osvědčených tipů

  • ke kořeněným pokrmům vždy vína s nižším obsahem alkoholu
  • tučnější jídla vyžadují kyselejší vína
  • naopak se ale kyselá vína nehodí k mléčným výrobkům
  • nemíchejte hořká vína s hořkým jídlem
  • k ovocnému dezertu se bude vždy hodit bílé víno
  • pokrm s obsahem červeného masa krásně podtrhne červené víno
  • snáze se párují vína a pokrmy ze stejného regionu

Těchto pár zaručených rad Vám jistě výběr v obchodě o něco zkrátí, přesto si ale ke konkrétním vínům řekneme víc.

Rulandské modré: Párování se zemitými chutěmi

Recepty vyrobené ze zemitých ingrediencí, jako jsou například houby a čočka, chutnají skvěle s lehkým červeným vínem, jako je Pinot Noir a Dolcetto. Rulandské se také hodí například k pokrmům z lososa, což dokazuje, že červené víno a ryba mohou skvěle ladit.

Chardonnay: Skvělé k tučným rybám nebo rybám v bohaté omáčce

Hedvábně bílé Chardonnay z Kalifornie, Chile nebo Austrálie je vynikající s vydatnými rybami, jako je mečoun nebo jakýkoli druh mořských plodů klidně i v bohaté omáčce.

Šampaňské: Perfektní s čímkoliv slaným

Mnoho suchých šumivých vín, jako je pravé šampaňské a španělská cava, má ve skutečnosti nádech ovocné sladkosti. Díky tomu jsou mimořádně osvěžující, pokud jsou podávány se slanými potravinami, bublinky a mísa bramborových lupínků je tedy ideální kombinací.

Cabernet Sauvignon: Báječný se šťavnatým červeným masem

Kalifornské směsi Cabernet jsou skvělé, pokud se podávají se steaky a jehněčími pokrmy. Pevné třísloviny Cabernetu proříznou tuk a bílkoviny, které naopak vyhladí chuť tohoto vína. Je to dokonalý symbiotický vztah v každém soustu.

Suché růžové: Pro bohatá, sýrová jídla

Některé sýry se hodí lépe k bílému vínu a některé zpívají vedle červeného. Téměř všechny se však dobře hodí k suchému růžovému, které má kyselost bílého vína a ovocný charakter červeného. Rosé také dobře funguje s grilovanými rybami, čerstvým salátem a dokonce i velkým talířem uzenin.

Moscato d’Asti: Miluje ovocné dezerty

Sladká šumivá vína, jako je Moscato d’Asti a demi-sec Champagne, pomáhají zdůraznit ovoce v dezertu, spíše než cukr. Je také vynikající spolu s jednoduchým letním ovocným salátem.

Syrah: Pro vysoce kořeněné pokrmy

Když je maso silně kořeněné, hledejte červené víno se spoustou kořeněných tónů. Syrah z Washingtonu nebo francouzského údolí Rhôny, Cabernet Franc z Loiry a Xinomavro z Řecka jsou dobrou volbou. Buďte však opatrní s kořením: U teplých pokrmů, jako jsou tyto, se snažte vyhnout vínům s vysokým obsahem alkoholu.

Zinfandel: Krásně se hodí k játrovým paštikám

Pokud můžete použít stejná přídavná jména k vínu i jídlu, párování bude často fungovat. Například slova „rustikální“, „pikantní“ nebo „bohatý“, které se často používají k popisu Zinfandelu, italského Nero d’Avola nebo španělského Monastrellu. Tato vína se perfektně ke krémovým játrovým paštikám. Zinfandel má také přirozenou afinitu k masu na grilu nebo v omáčkách.

Vyberte si z nabídky vín

Zjednodušeně se dá říci, že je víno jakýmsi kořením, kterým můžete chuť Vašeho pokrmu dokonale dochutit a podtrhnout nebo naopak zjemnit.

S některými body jistě nemusíte souhlasit, záleží čistě na Vašich chuťových preferencích, proto tento pomyslný návod berte spíše jako průvodce, který Vám pomůže tuto oblast více prozkoumat a třeba díky němu objevíte Váš jedinečný a osobitý vkus.

Teď jen zbývá dodat, dobrou chuť a na zdraví!